Arbitrages, behandeld door Ed Philipsen.

Vandaag krijgt u toelichting op het fenomeen verzaking.

Stel: de tegenstanders zitten in 4 Harten en er zijn al negen slagen gespeeld. De tegenpartij heeft zeven slagen gehaald en jullie twee en het ziet er slecht uit voor de leider. Dit is de positie:

    N
♠ 86
♥ –
♦ –
♣ 64
 
  W
♠ 10
♥ 9
♦ –
♣ 96
    O
♠ –
♥ –
♦ 84
♣ K10
    Z
♠ 94
♥ 6
♦ –
♣ 8
 
     

De leider, Zuid is aan slag en speelt klaveren 8. Jij wrijft al in je handen, je hebt met Harten negen en klaveren 9 één down in handen. Minstens. Hangt er van af wat je partner nog heeft.

En dan gebeurt het. In een vlaag van verstandsverbijstering troef je de klaveren 8 in met je Harten negen, links van jou komt klaveren 4 en je partner legt klaveren 10. Jij bent aan slag en speelt nu de Klaveren 9. De anderen aan tafel zijn stomverbaasd. Zuid zegt dat je verzaakt hebt en roept de wedstrijdleider.

De wedstrijdleider geeft aan dat doorgespeeld moet worden. Hij laat jou de Klaveren negen voorspelen en de leider maakt alleen nog zijn Harten zes. Resultaat 4 Harten min twee zou je denken. Helaas.

De wedstrijdleider stelt vast wat gebeurd is: je had inderdaad verzaakt in de slag die je afgetroefd hebt en doordat je Klaveren 9 voorgespeeld had in de volgende slag was de verzaking voldongen en mocht niet meer hersteld worden.

Jij hebt dus verzaakt. Van belang is nu of de slag waarin je verzaakt hebt, door jou gemaakt is. Dit is hier nu inderdaad het geval en daardoor krijg je voor de verzaking één strafslag. Verder hebben jullie na de verzaking nog één of meer slagen gemaakt en daardoor dragen jullie nog één strafslag over aan de tegenpartij. Resultaat 4 Harten contract.

Wat alles nog erger maakt is dat de leider, als jij niet verzaakt, altijd drie down gaat. (Oost komt met klaveren aan slag, maakt zijn twee vrije ruitens en als Zuid troeft, kan West overtroeven en alle slagen zijn dus verder voor OW).


Voor vorige artikelen van Ed kunt terecht in het archief

Uitslagen

Voor details van deze en voorgaande zittingen: klik hier. U komt op een speciale voorziening van de NBB. Klik op de optie "Uitslagen" in het linker menu en vervolgens op de wedstrijd waarvan u de uitslag wilt bekijken. Bij een competitie kunt u de details van een zitting bekijken door op de datum bovenin te klikken. U kun uw persoonlijke scores bekijken door op de namen van uw paar te klikken. Als u nu op een spelnummer klikt, dan krijgt u de spelverdeling te zien met de resultaten van alle deelnemers!! Leuk toch ?

Ook parencompetities en losse ladderwedstrijden die afgelopen zijn kunt u via "uitslagen NBB" bekijken.