Spel van week 24 - 2017

klik voor archief

O/Niemand
Noord
♠ H 6 4 3
8
H 10 4
♣ V B 5 4 2
West Oost
♠ V 10 9 2 ♠ B
V B 5 4 A H 10 9 6 3
3 A B 5
♣ A 7 6 3 ♣ H 10 8
Zuid
♠  A 8 7 5
7 2
V 9 8 7 6 2
♣ 9

Is het slem of toch niet?

Ik nodig u uit om naar het spel op deze pagina te kijken en vervolgens de vraag te beantwoorden: "Is het slem of toch niet?" Nou, dat ziet er niet zo moeilijk uit; er gaat een schoppen en een klaveren slag verloren dus geen slem!

We kregen deze handen in de afgelopen viertallen wedstrijd tegen Weert en stopten netjes (?) in 5 harten. Maar als ik het spel nog eens zou krijgen, dan zou ik zonder aarzelen 6 harten bieden. Maar dat gaat toch down zult u zeggen. Nou ik moet het nog zien. Kijk hoe het in de meeste gevallen gemaakt gaat worden.

De start was veelal de singleton klaveren 9 die via de 3 en de boer voor de heer van oost is. U trekt in twee keer de troeven eindigend in west. Nu komt de clou, u speelt een kleine schoppen uit west voor de 3, de boer en het aas van zuid. En nu is het "kat in 't bakkie". Wat zuid ook speelt, u gaat naar west en speelt schoppen vrouw voor; op die manier troeft u de heer er uit en op de vrije schoppen kunt u de verliezende klaveren weggooien.

Tja, met open kaarten ziet u dat u dat noord moet opstappen met schoppen heer zodra een kleine schoppen uit west wordt gespeeld. Maar nu vraag ik u: "Wie doet dit?" Opstappen is helemaal fout als de leider Ax heeft. Ik denk dat dit in de praktijk niet zal gebeuren en mocht noord toch opstappen dan moet u uw kaarten beter voor u houden. Voor degenen die nog als argument aanvoeren: "Maar zuid kan toch ook beide hoge schoppen honneurs hebbn!" Dan stel ik u een laatste vraag: "Waarmee zou u uitkomen tegen een klein slem als u AH in een kleur heeft?".

PS:
Het spel leverde 11 imps op. De tegenstanders zaten wel in slem maar gingen down. Daar werd schoppen boer uit de hand gespeeld en dat werkt niet, want zuid zal nu duiken.